שב"ת, או מה בין מינוס בבנק לדיאטה
חברה שלי מתמודדת כבר שנים עם בעיות משקל. לפחות פעם בשנה היא עושה דיאטה, יורדת כמה קילוגרמים, מפסיקה את הדיאטה ומעלה את כל הקילוגרמים בחזרה. עם ריבית. וחוזר חלילה.
לא פעם אמרתי לה שהתהליך הזה הוא בדיוק כמו תהליך ההתמודדות עם מצב החשבון בבנק. המכנה המשותף? שליטה. בקרה. תכנון. ובקיצור - שב"ת. ולמעשה - חוסר בשליטה, בקרה או תכנון. ההבדל? בדיאטה צריך להכניס פחות ולהוציא יותר (קלוריות...) כדי להגיע למטרה. בחשבון הבנק - בדיוק ההיפך. צריך להכניס יותר ולהוציא פחות (כסף...). וכמובן, בשני המקרים ה"מה" מאד חשוב. מה מכניסים לפה, ועל מה מוציאים את הכסף.
OK. אז מילות המפתח הן שליטה, בקרה ותכנון, וכדי להקל עלינו - שב"ת. ואיך אנחנו עושים את זה?
אני, כמובן, אתייחס רק למקרה הדיאטה הפיננסית. את הדיאטה הקלורית אשאיר למומחים לענייני תזונה.
בואו נחלק את זה לפי מילות המפתח. יהיה יותר קל לזכור.
שליטה
• אל תשתמשו בכסף מזומן אם אתם לא רושמים על מה אתם מוציאים אותו, כסף מזומן מתמוסס בין האצבעות. אתמול היו לכם 500 ש"ח בארנק והיום אין כלום. עדיף להשתמש באשראי. יותר קל לבדוק את זה. לראות על מה הוצאתם.
• תלמדו להגיד "לא" לילדים. קשה, אבל אפשרי. קצת תרגול וזה הולך ונעשה קל מפעם לפעם. לא חייבים את כל הצעצועים, הבגדים, הגאדג'טים שיש לכולם. רק תמנעו מהמשפט "אז אם הוא יקפוץ מהגג, גם אתה תקפוץ?". משפט נוראי...
• פינוקים. נכון שלפעמים מתחשק לקנות משהו בשביל הפינוק. לא באמת צריכים אותו, אבל כל כך רוצים אותו. בסדר. רק כדאי לספור עד 10 קודם (תרגיל דחיית סיפוקים למתחילים) ולבדוק אם אכן אין ברירה וחייבים לקנות את הדבר המדהים הזה. רעיון. אולי כדאי לשמור קצת כסף בצד ל"התפנקויות" האלה (אבל זה כבר שייך לקטגורית התכנון).
• "איזהו העשיר - השמח בחלקו". היו באמת חכמים החז"ל שלנו. אז מה אם לשכנים יש מכונית יותר חדישה. אז מה אם לגיסתך יש דירה יותר גדולה. תחיו עם מה שיש ואל תכניסו את עצמכם להלוואות והתחייבויות שיקשו עליכם את החיים.
בקרה
• קניה בתשלומים. את השוטף - תשלמו בשוטף. זו טעות גדולה לגרור את החשבונות של החודש הקודם לחודש הזה וכך הלאה. רק אם יש לכם קניה גדולה שהיא חד פעמית - אפשר שהיא תהיה בתשלומים.
• כל הזמן להיות עם יד על הדופק. עוזר במזעור הטעויות והחריגות. תדמיינו אתכם במסע ניווט או טיול בו אתם בודקים כל הזמן במפה איפה אתם וע"י כך מקטינים את הסיכוי ללכת לאיבוד. אבל אם לא בדקתם זמן ארוך, יש סיכוי גדול שתגלו שאין לכם מושג איפה אתם נמצאים ולאן ממשיכים מכאן.
• הלוואות. לקחתם הלוואה לסגירת המינוס? בהצלחה. בדקו את ההוצאות וההכנסות החודשיות שלכם כדי לוודא שאתם לא נכנסים שוב לאותו מינוס תוך חודש חודשיים. (זוכרים את עניין הריבית בעליה במשקל? אותו דבר!)
תכנון
• תכנון ההוצאות השוטפות - תבדקו את כל ההוצאות השוטפות שהיו לכם בחודש הקודם. אין הרבה הפתעות. זה גם מה שהולך לקרות החודש, פחות או יותר. חשבונות, דלק, חוגים, סופר. זה הסכום שאתם צריכים לשמור להוצאות השוטפות החודשיות.
• הוצאות לא מתוכננות. גם הן נמצאות בקטגורית התכנון. כל חודש תשאירו סכום קטן בצד, למטרת ההוצאות הלא מתוכננות כמו רופא שיניים, מוסך וכיו"ב הוצאות חביבות ואהובות.
• תכנון להוצאות עתידיות - דברים שאתם יודעים מעכשיו שהולכים לקרות או שאתם רוצים שיקרו: בר מצווה, בת-מצווש, חתונה, חופשה משפחתית, שמחה משפחתית וכו' אל תתנו לאירועים האלה להפתיע אתכם ואז לקחת הלוואה בשבילם. כדאי לתכנן מראש את התקציב ולחסוך לקראתו. תרוויחו יותר על הפקדה מאשר על פרעון הלוואה (הכל עניין של ריביות אבל זה במאמר אחר ) ובל נשכח את השמחה כשיודעים שהכסף כבר מחכה ונשאר רק ליהנות מתכנון האירוע.
וככה קבלנו את השב"ת. שליטה, בקרה ותכנון. אז כל פעם שהיד שלכם נשלחת בקלות לארנק, או שלאצבעות מגרד כי הן מתגעגעות למגע הקסם של כרטיס האשראי - תזכרו את השב"ת, תקחו נשימה ארוכה ותמשיכו הלאה.
ואם אתם צריכים עזרה בהשבת השב"ת, מוזמנים להתקשר אלי ולקבוע פגישה כבר עכשיו.
ובהצלחה בדיאטה!
הצטרפו אלי לפייסבוק לקבלת מתנה מפתיעה!
להתראות, איריס
איריס שוסטר
יועצת לכלכלת המשפחה
052-5900403
info@isaving.co.il